Šljiva danas glasi kao novootkriveno super voće

Šljivu smo spominjali već u par navrata, jako je ukusan plod a dobra je i za pripremu slastica i raznih slatkih namaza.

Šljiva je također i zdrava voćka, pa možemo reći da osim što ima visoku razinu antioksidansa u sebi, koji nas štite od slobodnih radikala, šljiva je znatno jeftinija od, na primjer borovnice.

Mnoštvo dobrih sastojaka šljive kao na primjer antioksidansa, dalo je ljudima iz struke da tu voćku proglase super voćem. Šljiva nas štiti od raznih bolesti, te liječi neka stanja koja su već nastupila.

Znanstvenici su naime otkrili da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica. Antioksidansi su korisni za naš organizam jer oni pronalaze slobodne radikale i uništavaju ih.

Do sada, da bi prevenirali ili liječili organizam, ljudi su trebali jesti određenu količinu borovnica pomiješanih sa žitaricama. Borovnice su također zdrave voćke, no dosta su skuplje od šljive, koja kako se otkrilo ima ista pa i jača ljekovita svojstva od borovnice. Dnevno je dovoljno je pojesti tek dvije, tri šljive, te ostalo voće slične boje. Naime, voće sličnih boja u sebi ima i slične vitamine i zdrave sastojke pa se preporuča jesti cijeli voćni spektar boja. Šljive, primjerice, imaju i vrlo malo kalorija i nimalo masti pa je dobro naglasiti kako ih se ne smije guliti jer se upravo u njihovoj kori nalazi najviše antioksidansa.