Smanjite opasnost od nastanka raka bubrega uz pomoć ribe

Liječnici rijetko preporučuju ishranu bogatu mastima, no neki liječnici preporučuju baš suprotno, ali uz preporuku da se konzumiraju masti iz ribljeg mesa.

Naime, vrsta masnoće iz ribljeg mesa je zdrava, pa liječnici preporučuju da jedete više masne ribe, a ne posne, jer od te masti možete imati daleko više koristi.

Ribe za koje se zna da obiluju ovim zdravim masnoćama su losos, haringa, sardine i skuša. Vrsta masnoće koju sadrže spomenute vrste ribe poznata je kao masna kiselina omega 3.

U ribe sa nemasnim mesom spadaju tuna, bakalar i riječne ribe, koje, kako tvrde liječnici, imaju daleko manje spomenutih masnoća u sebi.

Dakle, očita je razlika između riba sa masnim i nemasnim mesom. Uočeno je da ribe sa masnim mesom imaju od 20 do 30 puta više omega 3 masti, nego nemasne ribe.

U jednoj studiji, rađenoj na temu konzumiranja ribe bogate masnoćama i povezanosti nastanka raka bubrega došlo se do zaključka  da su žene, koje su oboljele od raka bubrega, jele daleko manje količine masnog ribljeg mesa, te da nije bilo razlike kod onih koje su konzumirale nemasno riblje meso.

Prethodne studije nisu dale slične rezultate jer je u njima analizirana totalna konzumacija ribljeg mesa, bez obzira na postotak masnih kiselina omega 3 koje pronalazimo u ribi. Najnovija studija pokazala je da su žene koje su 10 godina najmanje jednom tjedno jele ribu sa masnim mesom imale za 70% smanjen rizik od raka bubrega, u usporedbi sa ženama koje su jele ribu sa nemasnim mesom. Liječnici se slažu da ribe sa masnim mesom sadrže i vitamin D, koji, kao i masna kiselina omega 3, smanjuje opasnost od dobivanja raka. Oni naime zaključuju da kombinacija masne kiseline omega 3 i vitamina D posebno pozitivno djeluje na ljudsko zdravlje.

Naš savjet je da svakako uključite riblje meso bogato omega 3 masnim kiselinama u vašu prehranu. Jako je zdravo i ukusno, posebno ako se dobro pripremi. Losos je riba koju lako pronalazimo u našim trgovinama pa zašto onda ne oprobati sa mesom od lososa?