Smanjite rizik od malignih oboljenja dojke

Da bi smanjili rizik od malignih oboljenja dojke potrebno je da konzumirate brokulu.

Naime, brokula je jako zdrava povrtna biljka, a njenom usponu i značaju u narodnoj medicini doprinio je rad objavljen 1997. u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Naime, pod nadzorom prof. dr P. Talalay-a na Jhon Hopkins Universityju, istraživači su otkrili da jedan od aktivnih sastojaka (sulforafan) u nizu ogleda koje su izveli na laboratorijskim životinjama, pokazuje antitumorsko djelovanje prema malignim oboljenjima dojke, želuca i debelog crijeva.

Mehanizam djelovanja je također utvrđen. Naučnici su utvrdili da sastojak brokule (sulforafan) aktivira organizam na stvaranje enzima koji pokazuje antitumorsko djelovanje. Ovi rezultati se smatraju preliminarnim, a istraživači su suglasni da je neophodno obaviti još niz provjera za utvrđivanje dosadašnjih otkrića. Za sada se brokula preporučuje u ishrani kao preventivno sredstvo. Dr. Byron Murray s Brigham Yung University bavi se fitokemijom voća i povrća. On je pobornik korištenja brokule u preventivi malignih oboljenja, jer ona svojim sastojcima inaktivira kancerogene supstance.

Javnosti je priopćeno da je dovoljno konzumirati oko 1kg brokule tjedno da se rizik od pojave bolesti smanji za 50%. Ova priopćenja su dovela do masovne proizvodnje brokule, koja je ubrzo dovela i do proizvodnje klica koje imaju 50 puta veći sadržaj aktivne supstance (suflorafan).

Preventivno djelovanje se osigurava dugotrajnom upotrebom brokule. U te svrhe farmaceutska industrija se pobrinula da iz klica brokule sačini preparat koji preporučuje za svakodnevnu upotrebu u cilju prevencije malignih oboljenja. Doza je 250 mg koncentrata ekstrakta (0,04%) što po sastavu odgovara 100 g svježe brokule.

Mi vam za sada preporučujemo da brokulu uvrstite u vašu redovnu ishranu, kada god je to moguće.