Smijehom do zdravlja tijela i duha – Budite sretni i živite zdravo

Trebate znati da jedna minuta smijeha djeluje na organizam jednako kao i 45 minuta terapeutskog opuštanja.

Dakle, da uštedite i izbjegnete nepotrebne odlaske na terapije, pokušajte prvo da se dobro nasmijete i provedete u ugodnom okruženju.

Advertisement

Nakratko zaboravite na brige, one će vas odvesti u bolesno stanje.

Kad se osoba smije, u tijelu dolazi do fizioloških promjena, broj otkucaja srca se smanjuje, tlak opada a tijelo se opušta. Glasnim smijehom u trajanju od 10 do 15 minuta na dan može potrošiti čak 10-40 kalorija.

Pored spomenutog, britanski su naučnici potvrdili da je smijeh zaista zarazan i otkrili način na koji se mozak ‘zarazi’ veseljem. Naučnici sa sveučilišta u Londonu otkrili su da slušanje smijeha i ostalih pozitivnih zvukova stvara podražaj u području mozga koji se aktivira kad se smijemo. U Americi postoji čak i vrsta terapije smijehom koja pomaže u ozdravljenju, a najviše uspjeha ima pri liječenju stresa.

Advertisement

Suze su također izrazito važne za postizanje duševne ravnoteže.

Plakanjem se u stresnim situacijama oslobađamo napetosti i organizam se opušta. Time se ujedno smanjuje količina ‘negativnih hormona’ u tijelu i ponovno uspostavlja ravnoteža. Zato, ako osjetite potrebu za plakanjem, učinite to bez suzdržavanja.

Djelovanjem hormona, plač i smijeh dovode do olakšanja i odvraćaju pažnju od ljutnje, krivnje, stresa i svih negativnih osjećaja. Budući da se smanjuje razina kortizola, epinefrina, adrenalina i dopamina, postiže se antidepresivan i smirujući efekt.

Osim toga, smijeh jača imunitet i brani od stanica tumora i bakterija. Smijeh može pomoći i mršavljenju. Naučnici tvrde da se glasnim smijehom od 10 do 15 minuta na dan može potrošiti, zavisno od vaše tjelesne težine, 10-40 kalorija.

Advertisement