Sok od cikle, jabuke i mrkve – Bogata kombinacija zdravih sastojaka u jednoj čaši

Pripremite sebi jako ukusan i zdrav sok od cikle, jabuke i mrkve. Recept za pripremu soka opisan je u tekstu ispod.

Jako zdrav sok od cikle, mrkve i jabuka. Ne treba posebno naglašavati o ljekovitoj kombinaciji koja se koristi u pripremi ovog soka. Napravite sebi sok od mrkve, cikle i jabuka…

Cikla je jedinstvena zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida.

Riječ je o izrazito ljekovitoj biljci, koja djeluje jako dobro samostalno, pa i u kombinacijama poput ove.

Odličan je izvor folne kiseline, kao i antioksidanata, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.

Za mrkvu možemo reći da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden.

Također obiluje vrijednim antioksidansima, karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.

>> Cikla
>> Mrkva
>> Jabuka

Jabuku dobro poznajemo, pa ne treba trošiti puno riječi o njoj. Samo ukratko da spomenemo da je jabuka još u srednjem vijeku bila poznata po svojim ljekovitim svojstvima.

Sada pročitajte o ljekovitom soku koji se priprema od ove tri ljekovite biljke

Sastojci za ovaj ljekoviti sok su: 1 kg cikle (oguliti i naribati), 1 kg mrkve (oguliti i naribati), 1 kg jabuka (oguliti i naribati), 2 limuna te šećera ili meda po želji.

Priprema soka: Pripremljenu naribanu masu sastaviti, dodati iscijeđena dva limuna, posuti šećerom ili medom te ostaviti 12 sati na hladno mjesto.

Sutradan procijediti kroz sterilnu gazu. Od ove mase se dobije oko litru i pol soka.

Sok čuvati u frižideru!

Piti po jednu-dvije žlice ujutro, natašte (prije jela). Sok se preporučuje za poboljšanje općeg stanja organizma, jačanje imuniteta i za jačanje krvne slike.