Sol izaziva ovisnost – Pazite na unos soli u organizam jer vam sol može naštetiti

Istraživanja američkih i australijskih naučnika pokazala su da sol izaziva ovisnost jednako kao opijati i cigarete. Ograničite unos soli u organizam.

Pazite na unos soli u organizam – ne pretjerujte…

Advertisement

Mnoge studije pokazuju da nakon što čovjek uzme sol, njegov mozak vjeruje da je dobio fix i prije no što je to fizički moguće.

Drugim riječima, promjene uzrokovane zbog uzimanja soli nastaju puno prije no što sol uđe u krv i stigne do mozga. Isto se događa u našem organizmu kada zlorabimo opojne droge.

Znanstvenici vjeruju da ovakva važnost soli za ukupno zdravlje znači da žuđenje za solju zapravo okida ‘iskonski instinkt’ duboko ugrađen u mozgu, što zapravo objašnjava zašto nam je slana hrana tako ukusna.

Advertisement

Rezultati pokazuju da, ukoliko osoba konzumira više od jedne žličice soli dnevno, smanjuju se njene mentalne aktivnosti, a povećava rizik od Alzheimerove bolesti. Pa ipak, bez ove namirnice ljudski organizam ne bi mogao da normalno funkcionira jer se bez soli kalcij ne apsorbira, a to dalje može da izazove osteoporozu.

Savjetuje se ograničavanje unosa soli na 4-6 g dnevno, jer je organizmu dovoljno do 2 g

Američki istraživači upozoravaju na to da ljudi konzumiraju mnogo više soli nego što su njihove dnevne potrebe, jer je sol kao začin zastupljena u svim gotovim jelima, preljevima za salate, sirovima kao i u konzerviranoj hrani. Međutim, prekomjerno konzumiranje soli ne može mnogo da našteti zdravim osobama čiji organizam višak soli izbacuje mokraćom i znojem.

Ova namirnica može da bude posebno opasna po osobe koje pate od bolesti srca, bubrega i povišenog krvnog pritiska.

Sljedeći put kada krenete staviti soli u vaš obrok, pazite koliko zapravo solite hranu. Smanjite sol u obrocima koliko god je to moguće.

Advertisement