Spavanje može da utječe na vašu tjelesnu masu

Vrijeme provedeno u spavanju može utjecati, pozitivno ili negativno, na tjelesnu težinu ljudi. Tako je barem pokazala jedna studija provedena u SAD-u.

Ta studija je načinjena na osnovu analize ljudi koji žive u selima, a ima rezultate slične kao i studije koje su provedene u gradskim i prigradskim područjima.

Rezultati govore da nedovoljno spavanje može imati ulogu u povećanju stupnja prekomjerne težine među stanovništvom SAD-a.

Istraživači žele ukazati na to da kratko spavanje može utjecati na razinu dva hormona koji kontroliraju tjelesnu masu kod čovjeka. Dakle, kratko spavanje utječe na smanjenje razine leptina, a to je hormon povezan sa osjećajem sitosti, i na povećanje razine grelina, hormona povezanog sa osjećajem gladi.

Riječ je o prvom istraživanju ikada koje je procijenilo odnos između trajanja spavanja i indeksa tjelesne mase (BMI) seoskog stanovništva. BMI predstavlja odnos težine i visine, pri čemu je brojka 20-25 normalno, 25-30 je teško, a preko 30 se smatra prekomjernom tjelesnom težinom.

Istraživači su na uzorku od 990 uposlenih odraslih osoba sa sela u poljoprivrednom dijelu savezne države Iowa, utvrdili postojanje direktne povezanosti između visokog BMI i manje spavanja. Prosječan BMI bio je 30,24 među onima koji su spavali manje od šest sati dnevno, a 28,25 među onima koji su spavali duže od devet sati.

Na kraju se naučnici slažu u tome da vremenski period spavanja nema direktan utjecaj na održavanje tjelesne mase kod čovjeka, ali da neku ulogu ima, to da. Znači, da se tjelesna masa ne može regulirati spavanjem, u slučaju da želite smršavjeti. Još uvijek je za to najbolje otići na lokalnu trim stazu i otrčati par krugova, ovisno u kakvoj ste kondiciji. Također, pored trčanja pripazite na unos kalorija, i vrijeme kada jedete. Sretno!