Spolno prenosive bolesti

Sve spolno prenosive bolesti i urogenitalne infekcije prenose se spolnim kontaktom, što opet nije jedini put zaraze.

Na godinu se u svijetu registrira oko 500 milijuna novih slučajeva spolnih infekcija.

Advertisement

To je jako veliki broj, a problem postaje još značajniji kada znamo da je riječ o jako opasnim oboljenjima. Najteže komplikacije su ženska i muška neplodnost, kasni pobačaji i prijevremeni porodi te prijenos na potomstvo.

Prevencija je jako značajna u suzbijanju spolno prenosivih bolesti, a temelji se na edukaciji mladih prije ulaska u spolni život, otkrivanju kliconoša, brzoj dijagnostici i učinkovitoj terapiji, pronalaženju i liječenju svih spolnih partnera zaražene osobe i preventivnim cijepljenjem postojećim cjepivima.

Ako je prevencija ipak zakazala, treba znati da liječenje spolno prenosivih bolesti često podrazumijeva terapiju za nekoliko osoba, a osobito pažljivo treba liječiti trudnice zbog mogućnosti prijenosa na dijete.

Advertisement

Najčešće infekcije urogenitalnog sustava u oba spola su bakterijske, odnosno infekcije urotrakta, vaginoze, cervicitisi i upale male zdjelice u žena te balanopostitis, epididimitis i prostatitis u muškaraca.

Tu su i virusne infekcije, HPV, HSV, HIV, te gljivične od kojih izdvajamo kandidijazu. Na kraju da spomenemo protozoarne infekcije, odnosno trihomonijazu.

Najčešći uzročnici bolesti koje se prenose spolnim putem su virusi od kojih ćemo spomenuti  Humani Papilloma virus, hepatitis B i C, herpes simplex virusi tip 1 i 2 te Human Immunodeficiency virus. Nakon virusa tu su i bakterije, pa da spomenemo Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Neisseria gonorrhoeae, Treponema pallidum, Haemophilus ducreyi protozoe i Trichomonas vaginalis.

Gljive također spadaju ovu kategoriju spolno prenosivih oboljenja, a najpoznatija je Candida albicans.

Advertisement