Sprečava srčani udar i nekoliko vrsta raka – Upoznajte crveni luk

Glavice crvenog luka sadrže sumporne spojeve koji su odgovorni za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodati. Poznajemo ovu biljku jako dobro, najviše kao kuhinjsku namirnicu ali smo manje svjesni ljekovitih svojstava crvenog luka.

Da ispravimo i tu nepravdu, barem malo, ukazati ćemo na neke zdravstvene blagodati crvenog luka.

Advertisement

Crveni luk prevenira kardiovaskularne bolesti – Luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonide. Znanstveno je dokazano kako sumporni spojevi koji se nalaze u luku djeluju protiv začepljenja krvnih žila i nepoželjnog taloženja trombocita. Isti spojevi, međutim, dobro utječu na smanjenje razine lošeg kolesterola i triglicerida.

Dobar je za zdravlje kostiju – Mnoga istraživanja pokazuju kako je luk izvrstan u poboljšanju gustoće kostiju. To je osobito važno za žene u menopauzi jer se gustoća kostiju tada gubi. Kod žena koje su prošle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje se rizik od prijeloma kuka.

Advertisement

Luk djeluje protuupalno – Antioksidansi koje sadrži luk imaju veliku protuupalnu snagu. Oni sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa.

Štiti nas od raka – Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umjereno konzumirate. Želite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk može pružiti, ne štedite. Pokušajte u obrok koji pripremate staviti barem jednu glavicu luka.

Regulira šećer i štiti od infekcija – Izvrstan je kod reguliranja razine šećera u krvi te sprečavanju bakterijskih infekcija.

Ipak, da napomenemo kako valja pripaziti na način konzumiranja crvenog luka. Naime, ostavite li nasjeckani crveni luk na zraku dva sata ili duže ili ga termički obrađujete na pari više od 10 minuta, on će izgubiti većinu svojih antibakterijskih svojstava.

Advertisement