Stiže spas za milijune ljudi? Pronađen lijek za dijabetes!?

Revolucionarna terapija dijabetesa uz pomoć vlastitih matičnih stanica pacijenta, koju su osmislili stručnjaci sa Harvarda, već je prozvana ‘najvećim otkrićem u medicini nakon antibiotika’.

Posljedice svega bi mogle da budu kraj svakodnevnim injekcijama inzulina, a smrtonosne komplikacije koje sa sobom nosi šećerna bolest, kao što su sljepilo, otkazivanje bubrega, moždani i srčani udar, možda zauvijek nestanu.

Advertisement

Spomenuta terapija, čija je osnova stvaranje stanica koje proizvode inzulin iz matičnih stanica, opisuje se kao ‘fenomenalno dostignuće koje će imati nesagledivi značaj u povijesti borbe protiv dijabetesa’.

Tim istraživača sa Sveučilišta Harvard, ranije je objavio da je napravio veliki iskorak u potrazi za lijekom za dijabetes tipa jedan.

Advertisement

Na čelu tima naučnika sa Harvarda je Douglas A. Melton, čije dvoje djece imaju dijabetes. On je prije nekoliko godina obećao svojoj djeci da će pronaći način da ih izliječi i izgleda da je u tome uspio.

On je naime doveo do toga da se stanice kože svojim ponašanjem preobraze u stanice koje proizvode inzulin, a prvi laboratorijski testovi pokazali su se potpuno uspješnim.

„Sada smo samo jedan korak od cilja. Pokazao sam da je ovo moguće, sad sam pun energije“, rekao je Melton, kada je dao komentar na svoj rad.

Najavio je da će ispitivanja na ljudima početi već za nekoliko godina, a njegov kolega sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) rekao je da će ‘posljedice ovog otkrića, ukoliko se bude dokazalo da ono funkcionira, biti jednake kao što su bile posljedice početka upotrebe antibiotika’.

Advertisement