Što izbjegavati ako patite od visokog krvnog tlaka?

U SAD-u gotovo jedna trećina odrasle populacija živi s povišenim krvnim tlakom. To je razlog zašto prehrambene preporuke vezani za krvni tlak postaju sve popularnije.

Visoki krvni tlak uzrokovan je raznim čimbenicima.

Obično osobe s tim problemom ne konzumiraju dovoljno voća i povrća što dovodi do visokog unosa natrija i niskog unosa kalija. To značajno pridonosi razvoju visokog krvnog tlaka. Važan čimbenik je i stres te moderan način života.

Osobe koje imaju visoki krvni tlak trebale bi promijeniti prehrambene navike tako da unose više namirnica koje su bogate kalijem, a manje namirnice kod kojih su zastupljene masti i natrij. Sljedećih nekoliko namirnica potrebno je izbjegavati ako patite od visokog krvnog tlaka.

Punomasno mlijeko – ako želite izgraditi mišiće punomasno mlijeko je odličan izbor jer pruža više masti nego što je potrebno. Jedna šalica punomasnog mlijeka sadrži 8 grama masti. No, takvo mlijeko štetno je za osobe s visokim krvnim tlakom, puno je bolje piti obrano mlijeko. Zasićene masti u punomasnom mlijeku će samo povećati rizik od bolesti srca.

Alkohol – pijenje velikih količina alkohola može značajno povisiti krvni tlak, a alkohol k tome i oštećuje stijenke krvnih žila. Najbolje je izbjegavati alkohol ili ga piti u vrlo malo količinama.

Krastavci – iako su za neke stvari odlični, krastavci sadrže jako puno natrija pa osobe koje pate od visokog krvnog tlaka moraju ih konzumirati samo u umjerenim količinama.

Kiseli kupus – isto kao i krastavci, i kiseli kupus sadrži puno natrija te se stoga ne preporučuje ako imate visoki krvni tlak.

Ako imate visoki krvni tlak, ograničite konzumaciju navedenih namirnica. Puno bolji izbor su banane, začini bez soli, svježa riba, grah, špinat.