Što je gripa i kako je liječiti? Poduzmite korake da do gripe uopće ni ne dođe…

Gripa je najčešća virusna infekcija gornjih dišnih puteva. Znakovi gripe su povišena tjelesna temperatura, hunjavica, kašalj, bolovi u ekstremitetima i u predjelu kralježnice, te opća slabost i iscrpljenost. Virusi napadaju od nosa, ždrijelo do bronhija.

Ukratko o gripi i prevenciji ove bolesti.

Kako bi izbjegli gripu u zimskim mjesecima, potrebno je svakodnevno jačati vlastiti imunitet. Higijena i zdravi život utječu na stvaranje antitijela.

Ako vas zahvati gripa, najvažnije je mirovati u krevetu dok ne prođe povišena tjelesna temperatura. Jedite laganu hranu kako bi se crijeva očistila i rasteretila, a za ublažavanje bolova vam može pomoći inhalacija sa dodatkom kamilice, čaj od kadulje, te vruća kupka sa dodatkom ulja od eukaliptusa.

Pijte prirodne sokove, te uzimajte dodatno vitamin C (može i voće limun, naranče i breskve). Nemojte odmah skidati temperaturu, jer je ona normalna reakcija tijela na prisutnost virusa. Povišena temperatura ubija viruse i na taj se način tijelo brani.

>> Što je gripa?

Liječničku pomoć potražite ako temperatura preko 39°C se ne smanjuje nekoliko dana, te ako infekcija prijeđe na bronhijalno područje.