Što je herpes simpleks i kako ga liječiti?

Herpes simpleks je virusna infekcija uzrokovana HSV virusom a karakterizira je periodična pojava crvenih vezikula ispunjenih tečnošću na koži i sluzokoži.

Najčešće se herpes javlja na usnama i koži oko usta i nosa, zatim na području genitalija ali se pojavljuje i na drugim dijelovima tijela.

Advertisement

Jednom kada se zarazite virusom HSV, on zauvijek ostaje u organizmu, uspavan u živčanim stanicama.

Već smo kazali da virus, jednom kada uđe u organizam, on tamo i ostaje. Javlja se kada opadne imunološki sustav čovjeka, pa je logično naš prvi korak koji trebamo poduzeti je da sačuvamo imunitet.

Klinička slika infekcije je tipična pa se dijagnoza najčešće postavlja pregledom kod dermatologa. Rijetko, potrebno je uraditi bris jedne od promjena na koži ili sluzokoži ili uraditi test krvi.

Postoje dva tipa herpes simpleksa, tip 1 i tip 2

Herpes simpleks Tip 1 najčešće dobijemo tijekom djetinjstva u kontaktu sa prijateljima ili članovima porodice kod kojih je virus aktivan. Veoma lako se prenosi putem dodira, poljupca, kašljanjem, kihanjem i korištenjem zajedničkog pokućstva, najčešće ručnika ili pribora za jelo.

Advertisement

Herpes simpleks Tip 2 ili genitalni herpes se prenosi spolnim kontaktima. Obično se javlja na istom mjestu i vezuje se za pad imuniteta. U velikom broju slučajeva virus se prenosi iako nema vidljivih simptoma (asimptomatsko širenje virusa).

Kako se liječi herpes?

Najveći broj slučajeva herpesa je blag i liječenje nije potrebno. Promjene na koži i sluzokoži prolaze same od sebe između sedam do deset dana. Ukoliko je potrebno, primjenjuju se lokalno ili oralno antivirusni lijekovi kao što su aciklovir, famciklovir i valaciklovir koji usporavaju sintezu virusne DNK. Također, ovi lijekovi se mogu davati i kontinuirano ukoliko je herpes rekurentan. Promjene na koži mogu da se tretiraju vodom i blagim sapunom.

Advertisement