Lijekovi koje nikada ne trebate uzimati uz antibiotike – Neki lijekovi nisu dobri u kombinaciji sa antibioticima…

Lijekovi za sniženje krvnog tlaka – blokatori kalcija – ne bi se smjeli uzimati istovremeno s antibioticima eritromicinom ili klaritromicinom.

Određene vrste lijekova nikako ne trebate uzimati ako pijete antibiotike.

Saznajte koje vrste lijekova trebate izbjegavati ako ste pod terapijom antibioticima. Svakako se posavjetujte sa vašim liječnikom, ukoliko pijete antibiotike ili bilo koje druge lijekove, prije nego vam on propiše terapiju. Lijekove nikada ne uzimajte na svoju ruku, bez prethodnog savjetovanja sa liječnikom ili farmaceutom.

Oni koji su ih kombinirali bili su izloženi povišenom riziku od opasnog pada tlaka. Dobra vijest je da nisu sve vrste antibiotika opasne u ovoj kombinaciji.

Ispitanici koji su uzimali azitromicin nisu imali problema s tlakom. Naučnici zato savjetuju da se prednost daje upravo ovoj vrsti antibiotika kada su u pitanju osobe koje uzimaju blokatore kalcija.

“Problem s eritromicinom i klaritromicinom je što oni inhibiraju enzim koji je ključan za metabolizaciju blokatora kalcija. Rezultat je nagli skok razine blokatora, što može dovesti do ozbiljnog pada tlaka”, objašnjava jedan od rukovodilaca studije Univerziteta u Torontu.

Zbog ograničenosti istraživanja, ne mogu se ponuditi točne brojke vezane za apsolutni rizik od hipotenzije (niskog krvnog tlaka) zbog kombinacije spomenutih lijekova. Međutim, on je “vjerojatno jako malen za bilo koju osobu”.