Što trebate znati o ljekovitim biljkama u slučaju da dojite?

Svi tradicionalni, jednako kao i znanstveni tekstovi o ljekovitim biljkama, označavaju trudnoću i dojenje kao posebna stanja, gdje treba biti na oprezu prilikom upotrebe tih biljaka.

Pored toga što se u raznim literaturama spominje veliki broj biljaka kao dobrim sredstvom koje povećavaju izlučivanje mlijeka, tek par njih je detaljno istraženo.

Advertisement

Mnoge, ali ne sve biljke koje povećavaju izlučivanje mlijeka, pokazuju djelovanje na estrogen, oksitocin i druge hormone u laboratorijskim uvjetima ili na životinjama. Osim u tradicionalnom smislu, malo je poznata njihova stvarna učinkovitost. Treba imati na umu da njihova uporaba u druge svrhe, eventualno može imati za posljedicu poteškoće vezane uz preveliku količinu mlijeka.

Advertisement

Za nekoliko biljaka koje slove kao sredstva za smanjenje količine mlijeka, iz znanstvenih izvora nema jasnih upozorenja za uporabu tijekom dojenja. Umjesto toga, navodi se da se biljka koristi tijekom odbijanja od dojenja ili u tretiranju lučenja mlijeka kod žena koje nisu rodile (galaktoreja) ili čak mastitisa. Moglo bi se reći da terapeutske doze mogu tijekom dojenja smanjiti količinu mlijeka.

Za većinu biljaka koje se danas nalaze u širokoj uporabi, toksikološke studije su pokazale kako su te biljke relativno sigurne.

Zbog svega spomenutog u ovom tekstu, naš savjet je svim trudnicama i dojiljama da se služe ljekovitim biljkama, samo uz dogovor i savjetovanje sa njihovim osobnim liječnikom, ili liječnikom koji vodi trudnoću. Nipošto ne uzimajte biljne preparate na svoju ruku, ili uz savjetovanje drugih koji misle da znaju.

Advertisement