Što učiniti i što jesti ako menopauza dođe prerano?

Simptomi menopauze su valovi vrućine, noćno znojenje, a sve to može trajati jako dugo, čak i sedam i više godina.

Da bi ublažili simptome itekako vam može pomoći određena prehrana.

Prerana pak menopauza pogađa do 6% žena, a javlja se prije 40. godine. Žene bi tad trebale jednom godišnje posjećivati ginekologa, a svake dvije godine obaviti pregled dojki.

Postoji i hormonsko liječenje koje koristi od 10 do 20 posto žena između 50. i 60. godine. No svaka treća žena koja je započela tretman već u prvoj godini odustaje od terapije zbog, najčešće, straha od raka dojke.

U menopauzi je izuzetno važna i pravilna i uravnotežena prehrana, a da bi se osigurao dovoljan unos bjelančevina potrebno je jedi sve vrste mesa, mlijeko i mliječne prerađevine te jaja.

Važno je i voće, povrće i žitarice koji nisu tretirane pesticidima, dok bi na jelovniku što češće trebala biti riba. Preporučuje se losos, skuša i tuna koje će osigurati omega 3 masne kiseline.

Treba biti umjeren s bananama, grožđicama, krumpirom te brašnom i proizvodima od njega poput kruha, peciva, tjestenine. Razlog za to su viši glikemijski indeksi što znači da glukoza u krvi brže raste.

Prednost u prehrani tijekom menopauze daj kvalitetnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama, avokadu i cjelovitim žitaricama.