Studija pokazala da riblje ulje pomaže u liječenju artritisa

Nova studija rađena u Kraljevskoj bolnici Adelaida u Australiji pokazuje da, kada se uzima u velikim dozama, riblje ulje može da pomogne bolesnicima koji pate od reumatskog artritisa.

Prirodni lijek koji uklanja simptome artritisa…

Pacijentima su na raspolaganju brojne metode liječenja reumatskog artritisa uključujući steroide, analgetike i fizioterapiju, ali istraživači su ustanovili da uzimanje velikih doza ribljeg ulja može također da ublaži simptome te bolesti.

Pacijenti koji dobivaju velike doze ribljeg ulja pokazuju drastično smanjenje simptoma bolesti nego oni koji uzimaju samo tradicionalne lijekove. Nakon dva mjeseca liječenja ribljim uljem, simptomi reumatskog artritisa bivali su slabiji, pojedini pacijenti su se osjećali prijatnije i pokretnije te su imali manju potrebu za uzimanjem analgetika, koji poslije dužeg konzumiranja povećavaju kardiovaskularni rizik i izazivaju probleme u gornjem dijelu probavnog trakta.

Međutim, potpredsjednik Australijske medicinske asocijacije Peter Ford upozorava da riblje ulje ne pomaže kod svih vrsta artritisa te ističe da je ono korisno kod inflamatornog artritisa kao što je reumatski od kojeg boluje jedan posto Australaca. Uzimanje velikih doza ribljeg ulja nema ozbiljnije posljedice, ali pacijenti mogu da imaju probleme sa probavom i neprijatnim zadahom iz usta.