Sunčeva svjetlost, sok limete i limuna čine vodu pitkom – Jednostavan i jako zanimljiv trik

U potrazi za jeftinim i učinkovitim načinom da se brzo poboljša kvaliteta pitke vode, istraživači su otkrili da sok limete u vodi koja je tretirana solarnom metodom dezinfekcije uklanja mjerljive razine štetnih bakterija poput Escherichije coli.

Živimo u svijetu u kojem sigurnost pitke vode i potražnja za vodom često nadmašuje opskrbu i kvalitetu dostupne vode.

Ukoliko nastavimo sa aktualnim trendovima, budući zahtjevi za vodom neće biti ispunjeni, a na to upozoravaju i čelni ljudi UN-a.

Utvrđeno je kako su voda, hrana, energija i klima blisko povezani te da klimatske promjene s kojima smo suočeni uvelike određuju dostupnost pitke vode rastućoj svjetskoj populaciji.

Prema UN-u, naša je odgovornost zaštititi trenutni nivo bioraznolikosti jer jedino tako možemo očuvati našu opskrbu vodom.

Šume pomažu u zaštiti voda i opskrbi vodom vodnih rezervoara, močvare pomažu u smanjenju opasnosti od poplava, a raznolikost tla na obradivim površinama također pomaže u zadržavanju vode.

Pročitajte kratke upute kako da vodu učinite sigurnom za korištenje.

U zemljama gdje je dostupnost pitke vode niska, UNICEF preporučuje (ali kao metodu krajnje nužde) 1-2 litre vode u plastičnoj boci ostaviti na suncu 6 sati.

To uklanja većinu štetnih uzročnika bolesti, ali naravno dvojbe o štetnosti plastične ambalaže ostaju. No, kada se tome doda sok limete ili limuna, u vodi su nakon svega 30 minuta značajno neutralizirani i ubijeni mnogi mikroorganizmi koji uzrokuju proljev te Escherichia coli.

Količina soka koja je djelotvorna je 30 mililitara soka agruma na 2 litre vode.