Super efikasni prirodni lijekovi protiv kašlja

Svi mi manje ili više zaziremo od sintetičkih lijekova protiv kašlja, pa ih nerijetko izbjegavamo i koristimo tek u što manjim količinama.

Imate problema s kašljem? Možda je ovo rješenje za vas…

Taj strah od lijekova nekada može biti i opravdan, a u slučaju da ste se pronašli u gore spomenutoj grupi, preporučujemo vam da oprobate neke od prirodnih lijekova koji vam mogu pomoći.

Prvi prirodni i jako efikasni lijek protiv kašlja je sirup od meda, luka i češnjaka. Pravi se tako da u jednoj šalici pomiješajte pola šalice vode i isto toliko meda. Dodajte jedan nasjeckani luk i usitnjeni češanj češnjaka. Lijek možete ojačati ubacivanjem komadića kadulje, timijana i origana. Ostavite sve to da odstoji preko noći, da se sastojci na sobnoj temperaturi prožmu.

Procijedite i čistu tekućinu koristite kao sirup protiv kašlja. Svakako ga čuvajte u hladnjaku.

Oblozi od ricinusovog ulja su također efikasni protiv kašlja

U pola šalice ricinusovog ulja ubacite dva zgnječena češnja češnjaka. Dodajte u to jednu čajnu žličicu svježe naribanog đumbira, 3 do 4 kapljice eteričnog ulja eukaliptusa i čajnu žličicu mljevene ljute papričice. Žličicom nanesite oblog direktno na prsni koš.

Sirup od hrena će vam pomoći – Naribajte hren u jednu četvrtinu šalice meda. Ostavite pripravak da odstoji nekoliko sati te ga koristite kao lijek protiv kašlja.