Super recept za njoke u umaku od vrganja – Isprobajte i počastite svoje ukućane ovim ukusnim jelom

Za pripremu ovog ukusnog jela od vrganja slijedite recept. Napravite sebi ukusno i zdravo jelo od vrganja.

Obitelj vrganja je danas najrasprostranjenija vrsta gljiva na našim prostorima.

Advertisement

Vrganj raste u bukovim, hrastovim i crnogoričnim šumama, ali ga nećete sresti tako često. Naime, za sakupljanje vrganja trebate znati što radite i pročešljati veći dio šume, da bi sakupili ovu vrijednu gljivu.

Od svih vrsta vrganja jestivo je samo 5 vrsta. Značajka svih je da rastu do visine od 20 cm i da je promjer njegovih klobuka od 5-30 cm. Također imaju bjelkasto-žućkaste cjevčice ispod klobuka, koje se lako mogu odvojiti od njega, a sam klobuk, u zavisnosti gdje vrganj raste, je od svijetle do tamne smeđe ili crne boje ili s raznim varijacijama smeđe ili crvene boje.

Advertisement

Meso ove gljive je bijelo i delikatnog nepromjenjivog okusa, kojeg ne gubi ni kada se gljiva rasiječe. O vrganjima smo već pisali, i spomenuli smo o kakvoj zdravoj namirnici je riječ. Ovom prilikom vam predstavljamo odličan recept za njoke sa umakom od vrganja.

Donosimo vam jako dobar recept za ukusno jelo od vrganja. Dobar tek!

Njoki u umaku od vrganja lako se pripremaju, a jelo je jako ukusno a uz to i zdravo… pripremite sebi.

Sastojci: 2 glavice luka, vrganji po želji, malo soli, papra i vegete, 1 vrhnje za kuhanje i 1 režanj češnjaka.

Priprema jela: Ogulite luk, narežite ga na sitno te popržite na ulju 5-6 minuta da malo uvene. Dodajte sitno izrezane vrganje, sol, malo papra i vegete te češnjak i sve pržite 15-ak minuta. Dodajte vrhnje i lagano pirjajte još pet minuta. Skuhajte njoke, procijedite ih i prelijte umakom od vrganja.

Advertisement