Sve promjene na grudima tijekom života – Od veličine do čvrstoće

Znamo da hormoni utječu na veličinu i teksturu grudi, a te promjene najviše primjećujemo neposredno prije menstruacije.

Naime, pred menstruaciju, u vašem tijelu raste razina estrogena i progesterona koji izazivaju bol i pojačanu osjetljivost.

Tijekom menstruacije mijenja se i tekstura grudi, pa se veliki broj žena žali na kvržice. Dobroćudne kvržice su posljedica povećanja mliječnih žlijezda koje se pripremaju za moguću trudnoću.

Utjecaj trudnoće na vaše grudi – Osim menstruacije na veličinu i teksturu grudi utječu i promjene u tjelesnoj težini. Debljanje i naglo mršavljenje ostavlja tragove na grudima, posebno na koži koja prvo puca pa nastaju strije. Koža se zbog toga rasteže pa grudi djeluju kao da su se ‘objesile’. To je česta pojava u trudnoći kada se grudi pripremaju za proizvodnju mlijeka. Tijekom trudnoće bradavice se mogu povećati i često poprime nijansu tamnije boje.

Menopauza također ima utjecaja na grudi – Tijekom menopauze smanjuje se proizvodnja estrogena, a tkivo u grudima se zamjenjuje mastima koje su nježnije teksture. Upravo zbog toga grudi ne djeluju toliko čvrsto kao u dvadesetim godinama. Također, manjak estrogena kriv je za isušivanje tkiva i manjak elastičnosti. Zbog toga grudi gube oblik koji su imale i spuste se.