Tehnologija može imati negativan utjecaj na plodnost kod muškaraca

Ukoliko spadate u grupu ambicioznih muškaraca, kojima je prijenosno računalo osnovno sredstvo rada, pripazite na neke stvari.

Naime, nikada svoje prijenosno računalo ne držite u krilu jer se tako izlažete riziku od neplodnosti.

Ako stoji dugo uključeno, prijenosno računalo se prilično zagrije i time ozbiljno dovodi u pitanje mogućnost za dobivanje potomstva.

Povišena temperatura u predjelu testisa pogubno djeluje na kvalitetu i količinu proizvedene sperme.

Istraživanja provedena u SAD-u su, na grupi od 29 zdravih dobrovoljaca starih između 21 i 35 godina, kojima se mjerila temperatura testisa i analizirala kvaliteta sperme prije i poslije upotrebe prijenosnog računala, dokazala spomenute tvrdnje. Naučnici su naime došli do zaključka da je kod svih ispitanika došlo do promjene parametra sperme zbog povišene temperature u testisima.

Ako vaš posao zahtijeva rad na prijenosniku, savjetujemo vam da izbjegavate njegovo držanje na osjetljivom području i radije ga odložite negdje gdje vas neće ‘ugroziti’. I dok američki naučnici tvrde da prijenosnici uzrokuju sterilnost, mađarski stručnjaci govore o štetnosti mobilnih telefona na muškarce. Prema njihovom istraživanju, gdje je sudjelovalo 200 muškaraca, došlo se do zaključka da elektromagnetsko zračenje mobilnih telefona može smanjiti broj spermatozoida.

Utvrđeno je da muškarci koji cijeli dan nose uključene mobitele u džepovima imaju u odnosu na ostale ispitanike za trećinu manje spermija. Osim toga, spermiji su bili i manje pokretni, što dodatno smanjuje izglede za uspješnu oplodnju.