Trebate znati da se gripa i prehlada ne liječe antibioticima

Prvo da vam kažemo da se antibiotici ne smiju propisati na temelju simptoma prehlade ili simptoma dišnih infekcija, osim ako spomenuti simptomi postoje bez poboljšanja više od 10 do 14 dana.

Naime, antibiotici ne mogu suzbiti virusnu zarazu. Oni zapravo utječu samo na bakterije, a ne i na viruse. Prehlada i gripa su danas najčešće zarazne bolesti u svijetu, a uzrok nastanka spomenutih bolesti su virusi koji napadaju nos, nosne sinuse, grlo i gornje dišne putove poput.

Gripa je bolest vrlo slična prehladi, katkad su simptomi gripe i prehlade isti, ali često je gripa jačeg intenziteta sa jačim i dugotrajnijim simptomima. Simptomi gripe i prehlade se najčešće javljaju u jesen i zimu, baš u ovo vrijeme, na početku jeseni kada su ljudi još uvijek u ljetnom raspoloženju pa se lako prevare i obole. Obadvije bolesti se prenose kapljicama koje su zagađene virusima, a koje u okolinu dospijevaju kašljanjem, kihanjem ili govorom, šireći tako bolest. U organizam ulaze udisanjem ili preko sluznice nosa, grla ili oka. Uobičajeni su simptomi šmrcanje, začepljen nos, kihanje, grlobolja, kašalj i povišena tjelesna temperatura.

Kod prehlade su simptomi mnogo blaži, nego kod gripe. U pravilu, prehlada ne zahtijeva posebnu medicinsku pažnju, jedino mirovanje i pijenje dosta tečnosti, juha i konzumiranje namirnica koje su bogate vitaminom C. Gripa se danas, za razliku od prehlade, može izbjeći cijepljenjem. Savjeti koje najčešće možete čudi, kako da spriječite gripu i prehladu su da izbjegavate bliski kontakt s već oboljelim osobama, posebno prva dva do tri dana bolesti. Potrebno je često prati ruke, i izbjegavati korištenje stvari koje je koristila već zaražena osoba.