Uklonite tjemenjaču jednostavno i lako

Tjemenjača se često pojavi kod najmlađih, pa da napišemo malo na tu temu. Kako ukloniti tjemenjaču?

Tjemenjaču, odnosno tjemenicu možete prepoznati kao žućkaste naslage na dječjoj glavi. Na sreću, protiv tjemenice možete koristiti jako dobre prirodne preparate.

Advertisement

Mnoge bebe imaju tjemenjaču koja često neugodno miriše.

Medicinski naziv za tjemenjaču je infantilni seboreični dermatitis i manifestira se u vidu čvrstih bjeličasto-žućkastih naslaga kod beba. Koža ispod ljuskica često je crvene boje i nadražena, ali se smatra da bebama tjemenjača ne stvara tegobe, čak ni u vidu svraba. Treba naglasiti da se tjemenjača ne može prenijeti na drugu osobu.

Iskusne babice, pa i mame koje su isprobale preporučuju ostalim mladim majkama da namažu tjeme djeteta maslinovim uljem i ostavite da djeluje. Nakon toga tjemenjaču možete lako odstraniti rukom ili mekom četkom.

Advertisement

Tjemenica nije opasna, ali je svakako treba tretirati i ukloniti. Najčešće se pojavi kod dojenčadi, odnosno kod beba u prvim mjesecima njihovog života. Tjemenica se može pojaviti i kasnije, u djetinjstvu.

Ulja protiv tjemenjače

Osim maslinovog ulja, koje smo već spomenuli, protiv tjemenjače dobra su i još neka druga prirodna ulja. Ako vaše dijete ima tjemenicu slobodno iskoristite maslinovo ili bademovo ulje. Ukoliko nemate ni jedno ni drugo, poslužit će i obično jestivo ulje, ali ga prije upotrebe treba prokuhati i onda ohladiti.

Ako se tjemenica neće odvojiti, tretman sa uljem uradite ali tako da ulje ostane na dječjoj glavi preko noći. Stavite bebi kapicu, da ulje ostane na tjemenu glave, a ujutro nakon buđenja isperite kosu i odstranite tjemenicu.

Ako i nakon navedenih tretmana nema poboljšanja ili dolazi do širenja ljuskica i na druge dijelove tijela, trebate se obratiti liječniku pedijatru. Ovisno od uzroka tjemenjače pedijatar propisuje lijekove koji će djelovati na ekcem. To mogu biti kreme ili specijalni šampon protiv gljivica.

Advertisement