Ulje origana može se uzimati oralno, ali samo u kapsulama – Origano kao prirodni lijek

Ima već nekoliko godina kako sam telefonski razgovarala s gospođom koja je tražila savjet za sina, piše fitoterapeutkinja Andrea Šitum.

Naime, gospođa je malo pretraživala po internetu i naišla na podatak kako eterično ulje mravinca (origana) djeluje izuzetno antibakterijski te zaključila da bi ga mogla uključiti u pripravke za tretiranje akni koje muče njeno 13-godišnje dijete.

Advertisement

Ideja je bila napraviti melat (med u koji su inkorporirana eterična ulja) s mravincem i mravinac kozmetičku liniju za vanjsku njegu akni. Nakon što je prikupila sve potrebne sastojke, nazvala me da provjeri koju dozu origana smije dati sinu na usta.

I sreća da se javila jer origano je zaista jedno od najmoćnijih aromaterapijskih oružja protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, no pogrešnom i nestručnom upotrebom snaga origana može se u sekundi okrenuti protiv vas i izazvati znatne neugodnosti.

Fenolni spojevi, koji se u velikom postotku nalaze u njemu, djeluju na velik broj gram pozitivnih i gram negativnih bakterija, ali ih treba ispravno dozirati jer djeluju snažno nadražujuće i razarajuće na kožu i sluznicu.

Advertisement

>> Origano će ukloniti bakterije

Origano se zbog tih svojstava nikad ne upotrebljava u kozmetičkim pripravcima jer je previše agresivan, jednako kao što se ne koristi inkorporiran u med niti na žlici šećera. No to ne znači da ga se treba izbjegavati.

>> Dobar je protiv dijabetesa

Baš naprotiv. Dodatak prehrani – oleokapsule mravinca (Origanum compactum), želatinske kapsule, u kojima se nalaze točno određene doze kemotipiziranog ulja aromaterapijske kvalitete, jedno su od mojih omiljenih dijelova zelene kućne ljekarne i koristim ih već kod prvih simptoma grloboIje, sinusitisa, virusnih i mokraćnih infekcija zbog njihova sjajnog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, piše Andrea Šitum.

>> Origano kao prirodni lijek

Ako se uzima na taj način, mravinac je siguran za upotrebu.

Advertisement