Uloga vitamina u zacijeljivanju rana – Prirodni lijekovi koji mogu ublažiti bol i ubrzati zarastanje

Ozljedama smo izloženi gotovo svakodnevno, a prvo što upotrijebimo su prirodni lijekovi, aloa i led. Ozljede, posjekotine i opekline dio su naše svakodnevice. U većini slučajeva ozljede će zacijeliti same od sebe, no postoje i brojni prirodni lijekovi koji mogu ublažiti bol i ubrzati zarastanje.

Biljka koja ima više od 600 vrsta je aloa. Jako je dobra u zacijeljivanju rana, pa pročitajte malo o tom čudnovatom kaktusu.

Najpopularnija vrsta svakako je aloa vera. Njena prirodna svojstva u liječenju rana poznata su od davnina.

Mineral Cink bitan je za sintezu proteina, te pomaže tijelu da se samo liječi. Često se preporučuje kod manjih posjekotina i rana. U prodaji su kreme za kožu koje sadržavaju cink, a mogu se dobiti i u obliku kapsula i tableta.

Vitamin E se upotrijebljava kao pomoć pri zacijeljivanju kirurških rezova i može spriječiti stvaranje zadebljanja ožiljaka. On djeluje i protuupalno, te tako spriječava razvoj upale ozlijeđenog područja. Vitamin E je i antioksidans te kao takav pomaže kod daljnjih oksidacijskih oštećenja ozlijeđenog mjesta. Krema na bazi vitamina E može ubrzati zacijeljivanje rana.