Upala mjehura – Uzrokovana je razmnožavanjem bakterija u mokraći, zbog čega govorimo i o bakterijskom cistitisu

Upala mjehura se ispoljava kako stalno tjeranje na wc, a popraćeno je bolovima. Uzrokuju ih bakterije koje mogu preko mokraćovoda dospjeti u mjehur i izazvati infekciju. Kamenci u mjehuru mogu isto uzrokovati upalu mjehura. Ako je urin mutan i sadrži crvena i bijela krvna tjelešca, vjerojatno je riječ o upali mjehura.

Upala mokraćnog mjehura poznata je i kao cistitis. Uzrokuje ju razmnožavanje bakterija u mokraći, zbog čega govorimo i o bakterijskom cistitisu.

Advertisement

Ovo stanje prvenstveno zahvaća žensku populaciju uslijed specifičnosti građe donjeg urogenitalnog trakta, odnosno kratke uretre te neposredne blizine vaginalne i fekalne bakterijske flore.

Oko 15% spolno aktivnih žena barem jednom godišnje oboli od upale mokraćnog mjehura, a gotovo dvije trećine žena će jednom u životu imati cistitis.

Kad govorimo o upali mokraćnog mjehura, prvenstveno mislimo na cistitis uzrokovan razmnožavanjem bakterija u mokraći.

Simptomi cistitisa razvijaju se relativno naglo, a najčešće se javlja učestalo i bolno mokrenje malih količina urina.

Advertisement

Ciljevi liječenja su povlačenje tegoba, odnosno “sterilizacija” mokraće u bolesnika s bakterijama u mokraći, a bez prisutnih simptoma.

Spriječiti ga možete ako noge uvijek budu tople, pijte mnogo tekućine u vrijeme kad su bubrezi i mjehur najaktivniji,između 17 i 19 sati. Vodite intimnu higijenu i izbjegavajte jake sapune.

Upalu mjehura možete smanjiti vrućim oblozima sa dodatkom trine i sjemena lana, te sjedećom kupkom u trajanju 30 minuta. Izbjegavajte alkohol, crni čaj, kavu i jako začinjenu hranu. Čajevi od lista breze potiču mokrenje, a čaj od majčine dušice i nevena ublažuju upalu.

Također se mogu koristiti eterična ulja majčine dušice i nevena kojim se mogu masirati područja mjehura.

Advertisement