Upala usne šupljine – Stomatitis karakteriziraju bolni, žuto bijeli mjehurići u zubnom mesu, nepcu ili jeziku

Upalu usne šupljine ili stomatitis karakteriziraju bolni, žuto-bijeli mjehurići u zubnom mesu, nepcu ili jeziku. Najčešći uzrok je virusna infekcija koja se širi kad je osoba pod stresom ili joj je oslabljen imunološki sustav.

Usna šupljina predstavlja jedinstvenu cjelinu čija je osnovna uloga žvakanje i gutanje hrane, te govor.

Žlijezde slinovnice koje se u njoj nalaze luče slinu. Usna šupljina je obložena sluznicom građenom od višeslojnog pločastog epitela čija je zadaća prije svega zaštitna. Osim što štiti organe usne šupljine, sluznica usta prima impulse na oralna tkiva, omogućava apsorpciju i resorpciju tvari, sprječava nefiziološku izmjenu tvari, te stimulira lučenje štetnih tvari iz organizma. Sluznica usta ima i ulogu organa za okus čime je omogućen užitak primanja hrane.

Može se reći da je usna šupljina pokazatelj zdravlja. Postojanje harmonije i sklada u ustima kao pokazatelja oralnog zdravlja uvjetovano je intaktnošću oralnog epitela, uravnoteženošću oralne flore, urednom funkcijom žlijezda slinovnica ali i općim zdravstvenim stanjem. Narušavanjem ovog sklada na bilo kojoj razini ima za posljedicu pojavu oralnih simptoma i oralnih bolesti koje zbog svoje specifičnosti mogu ugroziti svakodnevne životne funkcije i navike čovjeka, a tada nastaje problem za koji i nismo znali da može postojati.

Ako imate česte upale usne šupljine, izbjegavajte hranu koja sadrži dosta kiseline, meso i masnu hranu. Kako bi liječili ovu bolest, najbolje rješenje je ispiranje usta čajevima od brđanke, sljeza, suhih borovica i kadulje.

Grgljanjem vode sa dodatkom par kapi ulja od bazilikuma, majčine dušice ili listova oraha možete pospješiti liječenje. Osim kao ulje, bazilikum možete svježeg žvakati.

>> Par savjeta kako možete liječiti stomatitis

Mjesta gdje se pojave mjehurići valja premazati sokom od limuna ili čajem od kamilice, a ukoliko infekcija potraje, potrebno je potražiti liječničku pomoć kako bi se utvrdilo radi li se pak o gljivičnoj infekciji.

Ta gljivična infekcija može se javiti kod male djece, a može nastati i na vlažnim dijelovima kože ispod prstiju, u pupčanoj rupici, spolovilu te između prstiju.