Upala ždrijela – Bolest karakterizira bol u grlu, otežano gutanje, crvenilo i sluz u ždrijelu

Upalu ždrijela karakterizira bol u grlu, otežano gutanje, crvenilo, sluzavo ždrijelo i povišena tjelesna temperatura. Uzroci su različiti, a najčešće je riječ o posljedici prehlade, alergije ili nadražaja sluznice uslijed kemikalija, alkohola, nikotina ili smoga.

Ždrijelo je, nakon usne šupljine, prvo izloženo vanjskim utjecajima, a zbog velike koncentracije limfatičkog tkiva, koje ima zaštitnu ulogu, jako reagira na upale.

Advertisement

Upala krajnika zahvaća sve dobne skupine ali najčešće pogađa djecu između 3. i 6. godine.

Znatno rjeđi uzročnik upale ždrijela i tonzila su bakterije, među kojima posebno mjesto zauzima betahemolitički streptokok skupine A. On, ukoliko se ne liječi, može izazvati ozbiljne posljedice.

Iako su upale grla najčešće lagana oboljenja, ponekad ih se previše olako shvaća. Zato ni danas nisu rijetke komplikacije neliječenih upala gornjeg dišnog sustava, a pravodobna dijagnoza i terapija su temelj uspješnog liječenja.

Advertisement

Nakon što primijetite prve simptome oboljenja, prionite na liječenje, tj. primjenu topline na grlo. Ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, ostanite u krevetu nekoliko dana.

Na grlo valja stavljati tople/vruće obloge sa dodatkom čaja od kadulje, octa, gline, ulja eukaliptusa i lavande. Također se preporuča grgljanje čaja od kamilice ili kadulje, a osim za čaj, kamilicu možete koristiti i za inhalaciju. Jedite kašastu i tekuću hranu.

Za vrijeme upale ždrijela prestanite pušiti i boraviti u zadimljenim prostorijama, a one u kojima borave neka budu prozračne i zrak ne smije biti suh. Kod kroničnih upala potrebno je izbjegavati ono što izaziva upalu, ako je riječ o alergijama.

Advertisement