Upala želučane sluznice – Radi se o nadraživanju želučane sluznice uzrokovanu opterećenjem želuca ili prekomjernog lučenja kiseline

Akutni gastritis je najčešće posljedica trovanja. Radi se o nadraživanju želučane sluznice uzrokovanu opterećenjem želuca ili prekomjernog lučenja kiseline.

Gastritis je naziv za upalu želučane sluznice koja može biti akutna i kronična.

Advertisement

Može nastati uslijed upotrebe nesteroidnih protuupalnih lijekova, ali vrlo često se javlja i uslijed infekcije bakterijom Helicobacter pylori. Dakle, u slučaju pojave bolova u gornjem dijelu trbuha, nadutosti i promjena u stolici, svakako se savjetuje pravovremeni odlazak liječniku.

Gastritis je svakako bitno liječiti, jer u suprotnom može doći do razvoja ulkusa (čira), pa i karcinoma želuca.

Akutni gastritis može biti erozivni, flegmonozni ili infektivni, a kronični ima brojne uzroke.

Pregled liječnika je svakako potreban kod bolova u trbuhu koji traju dulje od 2-3 dana ili se pojačavaju.

Prilikom pregleda uzimaju se bioptati sluznice želuca kod sumnjivih promjena, ali i rutinski na prisustvo bakterije H. pylori.

Ako se utvrdi infekcija bakterijom H.pylori, provodi se eradikacijska trojna terapija.

Advertisement

Brojni su čimbenici koji utječu na razvoj gastritisa, neki od njih su virusna infekcija, prekomjerno uzimanje određenih lijekova, uživanje alkohola, kava i nikotin. Bolove u želucu prate glavobolje i mučnine, povišena temperatura, slabost i mlohavost jezika. Spriječiti gastritis možete pazeći kakve namirnice jedete, pogotovo one kojima je istekao rok trajanja. Alkohol piti umjereno, a ukoliko jedete gljive potrebno je biti potpuno siguran u njihovu jestivost.

Ukoliko ste se otrovali, nemojte ništa piti, naročito ne mlijeko.

>> Prirodni lijekovi za gastritis

Natjerajte se povraćati, bit će vam lakše. Trovanje namirnicama može dovesti do ozbiljnih komplikacija i botulismusa. Preko crijeva očistite organizam od otvora, te čajevima od breze, lipovog cvijeta i koprive.

Želudac je potrebno smiriti postom u trajanju do 3 dana kada trebate jesti bazičnu hranu u što manjim obrocima. Izbjegavajte hladne napitke, brašno, šećer, te čajeve od kamilice i kičice.

Advertisement