Upoznajte ljekovitu biljku mentu ili nanu

Listovi ove biljke imaju jak i karakterističan miris, koji pomalo podsjeća na balzam. Riječ je o ljekovitoj biljci, menta.

Menta je jako zastupljena biljka kod nas. Možda je na ovim prostorima, pored čaja od kamilice najpoznatiji čaj od mente. Pored imena menta, često ovu biljku zovemo nana.

Ukus lišća biljke je ugodan, oštar i aromatičan. Isprva svojim okusom list mente zagrijava a zatim hladi.

Češljasta menta, odnosno nana ima vrlo aromatičan miris, a ukus joj je, kao i zelenoj, nalik na ukus kima, lagano ljut i ponekad travnat, nimalo rashlađujući.

Eterično ulje obje gore spomenute biljke sadrži mentol i menton. Lišće u sebi sadrži i tanin. Sadržaj eteričnog ulja iznosi oko 2.5 posto. U kuhinjama srednje Europe nana ne igra veliku ulogu. U Engleskoj i SAD-u njome se začinjavaju voćni kokteli i sokovi, voćne salate, razne povrtlarske kulture poput graška i mrkve te se pravio čaj i začinjavao kakao.

Najpoznatija upotreba mente u kuhinji je za čuveni anglosaksonski mint-sos koji se služi uz ovčetinu i teletinu, uz paštete, razne želee i mnoga riblja jela. Kod nas se upotrebljava za začinjavanje graha. Ulje nane služi za aromatiziranje likera, slatkiša, zubnih pasta i lijekova. Za slične svrhe upotrebljava se i esencija nane (ulje u alkoholnom rastvoru). Zbog prijatnog i osvježavajućeg ukusa, nana se upotrebljava za čaj, u čajnim mješavinama ili samostalno.