Upoznajte neke ljekovite čajeve koje svakako trebate piti

Mnogi od nas piju čajeve, ili iz navike ili zbog nekih zdravstvenih tegoba.

Ovom prilikom ćemo vam predstaviti neke ljekovite čajeve i objasniti koji čaj vam može pomoći u određenom trenutku.

Neke tegobe koje vas muče možete ublažiti ispravnim odabirom čaja koji će te piti. Najbolje je čaj piti bez ikakvih dodataka, no ako baš morate u čaj možete dodati med i limun, ali tek kad se malo ohladi. Naime, med i limun gube svoja svojstva kada ih stavite u kipuću vodu, zbog čega se savjetuje da se čaj prvo malo pusti i da se ohladi.

Kako odabrati vrstu čaja? Mi ćemo vas upoznati sa pojedinim djelovanjima određenih vrsta čaja pa vi sami sebi odaberite onaj koji vam najbolje odgovara.

Menta (metvica) – Čaj od mente, osim što ima ugodan miris i okus, posjeduje i brojna ljekovita svojstva. Jako je djelotvoran kod liječenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer djeluje umirujuće za želudac i rad crijeva. Menta zaista blagotvorno djeluje na živčani sustav pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine. Čaj od mente je jako dostupan na našem području, pa ga svakako trebate imati u svom domu.

Zeleni čaj – Zeleni čaj potječe iz Kine, a ima snažna antioksidativna svojstva. Ovo je jedan od najpoznatijih čajeva u svijetu, a to nije bez razloga tako. Naime, zeleni čaj smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, karcinoma i brojnih drugih kroničnih oboljenja. Zeleni čaj olakšava probavu, a blagotvorno djeluje i na kožu. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svijetu koji može spriječiti nastanak brojnih bolesti. Osim toga, sadrži kofein pa se koristi i kao stimulans. Pored svega spomenutog trebate znati da zeleni čaj jako dobro djeluje i u slučaju da želite izgubiti suvišne kilograme.

Aloe vera – Aloe vera se smatra jako ljekovitom biljkom, a to je mnogo puta i naučno dokazano. Još su davno indijanci njome liječili rane, glavobolje i artritis. Danas je dokazano da aloe vera ima brojna ljekovita svojstva, a posebno pomaže kod tegoba s probavom i želucem. Koristi se i za ublažavanje tegoba kod artritisa, psorijaze i ekcema. Čaj od aloe vere preporučuje se za jačanje imuniteta, a ima i protuupalno djelovanje. Kod nas se slabo konzumira čaj od ove biljke, no to nije razlog da ne nabavite sebi ovaj ljekoviti čaj kada ste u prilici.

Kopriva – Čaj od koprive od davnina se koristi u liječenju upala mokraćnih putova i bubrežnih bolesti. Kopriva ima velike količine kalija koji je prirodni diuretik, ali i željezo koje pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj od koprive pročišćava krv i potiče obnovu stanica, a preporučuje se kao lijek za problematičnu kožu. Kopriva je jako ljekovita biljka, dobro poznata kod nas, pa i čaj od koprive ne može da ne valja.

Kamilica – Danas jedan od najpoznatijih čajeva je čaj od kamilice. Ovo je najpoznatiji čaj na našim prostorima, a najčešće upotrebljava kao lijek za sve tegobe jer opušta, dobar je za probavu, ublažava bol, smanjuje osip, a pomaže i kod grčeva. Zbog svojih svojstava, poboljšava izgled kože, a kosu čini zdravijom i čvršćom. Žene često koriste kamilicu za ublažavanje menstrualnih tegoba.