Uradite ovaj test, koji otkriva koliko vam je staro srce

Ovaj test otkriva pravo stanje i rizik od srčanih oboljenja. Mislite da je vaše srce zdravo? Provjerite…

Ovaj kalkulator procjenjuje godine u kojoj bi pojedinac, sukladno sa svojom visinom, težinom i bolestima, mogao doživjeti srčani ili moždani udar. Koliko vam je staro srce?

Godine ne moraju značiti ništa ako je riječ o bolestima srca, a one su uvjerljivo vodeći uzrok smrti 21. stoljeća. Stres, nezdrave navike, povećana težina i visok krvni tlak rizični su faktori koji postaju okidač bolesti, a važno je da starost srca bude u skladu sa stvarnim godinama koje imate, ističu znanstvenici.

U prosjeku, srce ljudi u zapadnom svijetu je čak oko osam godina starije nego što bi trebalo biti, a cilj ovog testa nije zabava, već upozorenje o mogućim rizicima i poticanje na zdrave životne promjene.

Izračunajte starost svog srca OVDJE.

(U kalkulator upišite datum rođenja, spol i druge zadane parametre, a poštanski broj ne trebate ispunjavati. Visinu i težinu možete prebaciti u metrički sustav klikom na plavi link ispod kućice).

Test daje najpouzdanije rezultate ako znate točne vrijednosti svog kolesterola i krvnog tlaka, no ako ih ne znate tada će računati po prosječnim vrijednostima za vašu dob. Kalkulator računa jedino za one starije od 30 godina, a za njih će predvidjeti i do koje dobi se očekuje da žive bez srčanog ili moždanog udara.

Mlađi od 30 mogu koristiti ovaj, nešto jednostavniji kalkulator klikom OVDJE.

Najvažnije je odreći se cigareta, smanjiti tjelesnu težinu i kontrolirati krvni tlak, jer si time dodajte desetljeća – kaže znanstvenica Quanhe Yang iz američkog CDC-a za Daily Mail.

Provjerite starost vašeg srca, pa tako možete preventivno djelovati na njegovo zdravlje. Nadamo se da ste u kategoriji zdravih. Sretno!