Utjecaj crnog vina na naše zdravlje – Samo male količine vina mogu biti dobre

Najnovija studija pokazala je da i čak i među ljudima koji piju umjerene količine alkohola, smanjenje njegovog konzumiranja dovodi do poboljšanog zdravlja srca, smanjivanja indeksa tjelesne mase i snižavanja krvnog tlaka. Mnogi, naime, vjeruju da čaša ili dvije crnog vina na dan koristi zdravlju organizma, ponajprije srca.

Veliko međunarodno istraživanje provedeno je na sveučilištu Pennsylvania u Philadelphiji.

Znanstvenici su doveli su pitanje umjereno ispijanje alkohola i njegove korisne učinke. Ukupno je istraživano 256 tisuća ljudi.

Otkriveno je da smanjenje potrošnje alkohola dovodi do 10% manjeg rizika od oboljenja neke od srčanih bolesti. Također, osobe koje su konzumirale alkohol u vrlo malim količinama imale su niži krvni tlak i manji indeks tjelesne mase (BMI).

Zaključeno je da smanjena konzumacija alkohola na svim razinama (i onoj umjerenoj) je korisna za zdravlje srca. Jedan od autora studije Michael Holmes izjavio je: „Ova istraživanja pokazala su da izlaganje alkoholu ima negativan utjecaj za srce što je suprotno prijašnjim izvješćima.“

Najveću štetu ima teško opijanje koje je iznimno loše za srce. No, minimalno konzumiranje alkohola kod nekih može dati koristi. Međutim, stručnjaci savjetuju da je najbolje uopće ne konzumirati alkoholna pića. Time će kardiovaskularni sustav biti suočen s najmanjim rizicima.

Mnogi se naravno neće složiti s ovom studijom. Mišljenja su uglavnom podijeljena. Crno vino može i ne mora imati koristi za zdravlje srca. Najvažnija je količina koja ne bi smjela prelaziti više od 1 čaše dnevno za žene i 2 čaše za muškarce. Sve preko te količine je vrlo loše za zdravlje.

Važno je napomenuti da vino sadrži neke zaštitne tvari koje su korisne, ali sadrži i mnogo toga štetnoga, tu glavnu ulogu zauzima alkohol koji usporava funkcije i organe. Važna je i uloga prehrane. Ako jedemo zdravo možemo si ponekad dopustiti uživanje u vinu.