Utjecaj nedostatka minerala na Alzheimerovu bolest

Zbog povećanja starije populacije i produženja životnog vijeka, sve više ljudi oboljeva od ove bolesti. Samo u SAD-u se očekuje do 2020. 14 milijuna oboljelih osoba.

Alzheimer ne pogađa samo oboljelu osobu, već i cijelu obitelj. Kako bolest napreduje žrtvi sve više odumiru živčane stanice što rezultira gubitkom pamćenja, znanja, koordinacije, orijentacije, te na kraju promjenu ličnosti i gubitak jezičnih sposobnosti.

Bolest je još uvijek misterij, znanost još uvijek istražuje i sve više otkriva strategije koje bi mogle pomoći u liječenju. Iako još ne znamo puno, neke stvari mogu biti od koristi.

Prema studiji iz 1990. godine okriveno je da se mineral cink može povezati s Alzheimerovom bolešću. Rezultati studije su pokazali da je razina cinka niska u hipokampusu u oboljele osobe. Također, cink sprječava taloženje olova i drugih otrovnih metala kojo mogu dovesti do moždanih smetnji.

Za manjak minerala magnezija se smatra da je također jedan od čimbenika u nastanku ove bolesti. On pomaže od stresa i štiti moždane stanice od propadanja.

Važni su i antioksidanci, a neka istraživanja otkrivaju da se aktivnost slobodnih radiala povećava kod oboljelih od Alzheimera. Antioksidansi imaju zaštitno djelovanje protiv ovih slobodnih radikala.