Uz pomoć badema protiv dijabetesa – Super ukusna i zdrava namirnica

Dovoljno je pojesti i samo par badema na dan da znatno poboljšate vašu krvnu sliku, snizite kolesterol, a djeci će pomoći i u izgradnji kostiju.

Postoje dvije glavne sorte badema: slatki (Prunus amygdalis dulcis) i gorki (Prunus amygdalis amara).

Plodovi slatkog badema jedu se sirovi, prženi, dodaju se raznim jelima, a isto tako se prerađuju za dobivanje bademovog maslaca, bademovog ulja ili bademovog mlijeka.

Gorki badem je otrovan i nejestiv, ali se kultivira i prerađuje radi dobivanja esencijalnog bademovog ulja.

U nastavku pročitajte o slatkom bademu, i pozitivnom djelovanju na zdravlje čovjeka.

Bademi jako pozitivno utječu na smanjenje kolesterola u krvi, a isto tako i za poboljšanje inzulinske osjetljivosti. Jezgra badema je odlična prirodna pomoć za liječenje i sprečavanje nastanka dijabetesa, a također smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Zbog smanjene sposobnosti korištenja inzulina ili njegovog potpunog nedostatka, dijabetičarima se preporučuje da konzumiraju bademe, što dovodi do sprečavanja nastanka dijabetesa tipa 2, koji se najčešće povezuje sa pretilošću.

Jedna šaka badema u sebi sadrži oko 164 kalorije i sedam grama proteina. Badem je jako zdrava namirnica, pa konzumiranje samo pet badema na dan može učiniti čuda za izgled Vaše krvne slike, piše NarodniLijek.