Uz pomoć ovih čajeva i sokova znatno ćete sniziti rizik od pojave raka

Ukoliko ispijate čajeve i sokove od citrusa jako je moguće da ćete znatno smanjiti rizik od pojave raka jajnika. Tako barem tvrde znanstvenici nakon velikog istraživanja koje je trajalo čak 30 godina.

Veliko istraživanje koje je trajalo više od 30 godina dalo je rezultate koji govore da tvari iz čaja i citrusa brane tijelo od te razorne bolesti.

Rak jajnika poznat je i kao ‘tihi ubojica’ zbog činjenice da je često dijagnosticiran prekasno. Samo u Velikoj Britaniji čak 7.000 žena godišnje oboli od tog oblika raka, od čega ih 4.000 umre.

Znanstvenici su istraživali način prehrane kod 171.940 žena u dobi od 25 do 55 godina, u razdoblju od tri desetljeća. Rezultati su pokazali da su one koje su konzumirale namirnice bogate antioksidansima, poput čaja, crvenog vina, jabuka i citrusnog voća, imale znatno niži rizik od razvoja tumora na jajnicima.

Opasnost od raka je bila manja za čak 31 posto žena koje su pile čaj, a 21 posto za one koje su pile velike količine sokova od citrusnog voća, posebno naranče, izvijestio je to American Journal of Clinical Nutrition.

‘Glavni izvori tih spojeva su čaj, citrusna voća i sokovi, koje su žene uklopile u prehranu. Tako jednostavna promjena u konzumiranju namirnice može smanjiti rizik od raka jajnika’, rekao je voditelj istraživanja, profesor Aedin Cassidy.

‘Zdrav stil života i kvalitetna prehrana te redovita tjelovježba može blago umanjiti rizik od raka’, rekao je dr. Simon Newman.

‘Ključ pobjede ove bolesti je da se simptomi rano otkriju’, komentirala je Louise Bayne, iz dobrotvorne organizacije za borbu protiv raka jajnika.

‘Žene bi se trebale raspitati unutar svoje obitelji postoje li žene koje su oboljele od raka dojke ili jajnika’, savjetovala je Louise.

Mi vam savjetujemo da jedete što više voća i povrća. Također, čaj je dobar dnevni napitak, pa odaberite sebi onaj najbolji.