Valunzi smanjuju šanse za nastanak raka dojke – Istraživanja pokazuju da bi valunzi mogli smanjiti mogućnost pojave raka dojke

Neprijatni valovi vrućine koji prolaze kroz tijelo žena u menopauzi, poznati i kao valunzi, smanjuju šanse za pojavu raka dojke za 50 posto. Utjehu ispaćenim ženama šalju američki naučnici. Žene kojima simptomi menopauze zagorčavaju život ipak imaju koristi od promjene koja ih muči – jer simptomi ih, zapravo, štite od bolesti kasnije u životu.

Istraživanja pokazuju da bi valunzi mogli smanjiti mogućnost pojave raka dojke.

Rezultati novog istraživanja pokazuju da, što su simptomi menopauze jači, manji je rizik od obolijevanja najčešćim oblicima raka dojke. Ovo ukazuje da nedostatak nekih hormona, koji uzrokuju niz simptoma menopauze, također smanjuju šansu da dobijete tumor.

Procjenjuje se da žene u menopauzi koje pate od učestalih valova vrućine tijekom dana imaju i do 40 posto manje estradiola, jednog od oblika hormona estrogena. A estrogen je poznati faktor u razvoju nekoliko oblika raka dojke. Naučnici sa Univerziteta Washington i Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson Cancer Research Center, utješit će tako milione žena koje muče simptomi menopauze, kao što su valunzi i preznojavanje.

Ovu neprijatnost, koja se javi nekoliko puta dnevno i traje od tri do šest minuta, svakodnevno osjeti tri od četiri žena u menopauzi.

>> Simptomi menopauze

Neke se žene noću toliko znoje da moraju ustati i promijeniti posteljinu. Uz to dolazi i depresija, promjene raspoloženja, umor i glavobolja. Srećom izgleda da sve to prati, pokazuje novo istraživanje, i pedeset posto manja šansa za razvoj raka dojke.