Vaš jezik može ukazati na neke simptome bolesti

Simptomi raznih bolesti se pokazuju na različite načine, ali ono što vjerojatno niste znali jeste da znakove bolesti možete vidjeti i u vašim ustima, odnosno na vašem jeziku.

Naime, jezik liječnicima pomaže kod postavljanja dijagnoze.

Na njemu se mogu uočiti znakovi prehlade, groznice, žutice, glavobolje ili lošijeg rada crijeva i probavnog sustava općenito.

Jezik kod zdrave osobe treba da bude roza boje, čist i prekriven sitnim bradavicama koje prepoznaju okuse. Kada je jezik crven, crn ili bijel, to ukazuje da nešto u organizmu ne funkcionira na pravilan način.

Otečen jezik obično znači da je u pitanju alergija, a taman jezik može značiti prekomjernu upotrebu antibiotika ili simptome side. Dugačke brazde na jeziku označavaju da je najvjerojatnije u pitanju seksualno prenosiva bolest, odnosno sifilis.

Gladak i čvrst jezik ukazuju na nedostatak vitamina B12.

Ako govorimo o najozbiljnijim stvarima koje možete uočiti na jeziku, onda moramo spomenuti ranice, izrasline ili iznenadna krvarenja jezika, koja upućuju na rak jezika.

Indijski naučnici su osmislili softver koji treba da pomogne da, pomoću digitalne slike koja se dobiva spomenutim softverom, liječnici jasno i lako mogu da uoče da li je došlo do promjene boje, nadutosti ili teksture jezika.

Softver za sada raspoznaje 14 različitih stanja, a spomenuti naučnici iz Indije se nadaju da će uskoro moći da razviju sličan program koji će iz očiju moći da očitava podatke.

Ono što su naučnici također ustanovili jeste da dug, ali i debeo jezik može biti uzrok hrkanja.