Važnost magnezija za ljudski organizam

Kolika je u biti važnost magnezija za zdravlje naših zuba i kostiju? Naime, istraživanja su pokazala rezultate na temu povezanosti ovog elementa sa zdravljem našeg tijela. Što se otkrilo?

Magnezij je naime četvrti po zastupljenosti mineral u ljudskom tijelu, a oko 50% ukupne količine magnezija smješteno je u kostima.

Zapravo, magnezij zajedno uz kalcij i fosfor čini glavni sastojak naših kostiju.

Ostatak magnezija se uglavnom nalazi u stanicama tkiva i organa. Samo 1% ovog elementa pronalazimo u krvi.

Ravnoteža magnezija i kalcija važna je za zdrave zube i kosti. Ovaj balans smanjuje opasnost od pojave osteoporoze, a u slučaju da je bolest već nastupila, on ograničava njeno djelovanje.

Dobri izvori magnezija su riba, zeleno lisnato povrće, mlijeko, orasi, sjemenke i žitarice punog zrna. Sve su to prirodni izvori magnezija, kojima trebate dati prednost nad raznim medicinskim nadomjescima. Naravno, ukoliko je baš potrebno, ne trebate kategorično izbjegavati uzimati magnezij.

Rafinirano brašno ima dosta slabiji postotak magnezija u sebi. Potreba za magnezijem povećava se kod stresa ili bolesti. Magnezij također može biti od pomoći u liječenju nesanice, mišićnih grčeva i bolesti srca.

Organizam prerađuje magnezij tako da bubrezi prema potrebi stvaraju zalihe, a sav višak izlučuju pa je manjak magnezija ili trovanje jako rijetka pojava.

Mogućnost ili veći rizik od trovanja magnezijem postoji kod osoba koje pretjerano koriste laksative ili su imale bubrežne tegobe.

Ako želite još informacija o magneziju pročitajte članak Magnezijev klorid za zdravlje i pomlađivanje.