Vegetarijanska prehrana produljuje životni vijek

Istraživački sa sveučilišta Loma Linda došli su do spoznaje da vegetarijanska prehrana može pomoći u produljenju životnog vijeka za čak 20%. Također, smanjuje emisije stakleničkih plinova koji izazivaju klimatske promjene budući da se prehrana vegetarijanaca bazira na onome što je prirodno.

Studija objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da je životni vijek kod osoba koje ne jedu meso veći nego kod osoba koje povremeno ili redovito jedu meso.

Utvrđeno je i da takva prehrana smanjuje emisije štetnih plinova za 30%, stoga je osim za zdravlje vegetarijanstvo dobro i za prirodu i očuvanje njene biološke raznolikosti.

Konzumiranje životinjskih proizvoda, pogotovo onih koji se rade na industrijskim farmama loše utječe na klimatske uvjete. Prema znanstvenicima proizvodnja mesa na industrijski način je neodrživa. Glavna pouka koju možemo izvući iz ovog istraživanja je da samo malo smanjenje konzumacije životinjskih proizvoda može vrlo pozitivno utjecati na čovjeka i okoliš. Znanstvenici svoju teoriju temelje na 73 000 sudionika u istraživanju.

Znanstvenici savjetuju povratak hrani na biljnoj bazi jer je to dugoročno održivo i osigurava sigurnost hrane te sprječava katastrofalan kraj planeta. Studija isto tako pokazuje da proizvodnja hrane na industrijski način uzrokuje značajne emisije stakleničkih plinova. Kod vegetarijanaca je razina štetnosti za okoliš znatno manja. Stoga trebalo bi se više ljudi okrenuti prema vegetarijanstvu. Spašavanje planeta trebao bi biti dovoljan motiv okrenuti se hrani koja nije životinjskog porijekla.

Uz to što produljuje životni vijek ovakva prehrana ima i razne druge pozitivne efekte na zdravlje. Liječnici tvrde da se smanjuje koncentracija masnoća u krvi. Vegetarijanci su i manje izloženi bolestima zbog zdrave prehrane. Iako, takva prehrana se ne preporučuje djeci u razvoju.