Virusni hepatitis B i C – spolno prenosive bolesti

Hepatitis B je 100 puta više zarazan od AIDS-a! Oko 350 milijuna ljudi u svijetu kronični su kliconoše virusa hepatitisa B (HBV), a od komplikacija kronične infekcije (ciroza i hepatocelularni karcinom), godišnje u svijetu umire oko pola milijuna ljudi.

Virus se prenosi spolnim putem, krvlju i tjelesnim tekućinama, a moguć je i prijenos s majke na dijete. Osim kroz ozlijeđenu sluznicu i kožu (spolni odnos, tetovaža, piercing), infekcija može nastati preko sluznice oka, nosa, usne šupljine i rektuma. Najčešće završi izlječenjem uz ostanak trajnog imuniteta.

Prvi simptomi javljaju se 1-6 mjeseci nakon zaraze – umor, svrbež, žutica, mučnina, gubitak apetita i mršavljenje. Dijagnoza se postavlja nalazom markera (antigena i protutijela) i dokazom virusne DNA u krvi 7-14 dana nakon infekcije.

Cilj liječenja je spriječiti umnožavanje virusa, cirozu i karcinom. Kod akutne bolesti terapija je simptomatska, a kronični hepatitis liječi se antivirusnim lijekovima (interferon, lamivudin, adefovir-dipivoxil). Cjepivom koje sadrži pročišćeni HBs antigen u nas se obvezno cijepe djeca te partneri i članovi uže obitelji kroničnih kliconoša. Partner se treba zaštititi kondomom najmanje dva, tri mjeseca nakon cijepljenja. Trudnice su obvezne testirati se na HBsAg, a djeca pozitivnih majki cijepe se nakon rođenja.

Hepatitis A također je prenosiva bolest u slučaju oralno-analnog puta. Cjepivo postoji od 1995. Obje vrste hepatitisa češće su u homoseksualaca.

Hepatitis C rijetko se prenosi spolnim putem, ali su bolesnici s hepatitisom C skloniji zarazama virusom hepatitisa A ili B. Ne postoji cjepivo za hepatitis C.