Višnjom protiv bolova – Osim što je ukusna i poželjna namirnica u kuhinji, višnja je dobar prirodni lijek

Višnja je dobra biljka za uklanjanje nesanice, čišćenje mokraćnih kanala te protiv upale. Tko bi pomislio?

Malo tko zna da je višnja zapravo jako dobra biljka protiv bolova.

Advertisement

Iako je dobro poznata, posebno na našim područjima, višnju se više gleda kao ukusnu i osvježavajuću voćku, već kao ljekovitu biljku. Ipak, riječ je o izuzetno ljekovitoj biljci, ukusnih plodova koji nam pomažu i protiv bolova. Pročitajte malo na tu temu, i saznajte kako se koristi ova voćka.

Jako dobro je poznata na našim područjima, no višnja (lat. Prunus cerasus) potječe iz Sjeverne Indije i Irana.

Plodove višnje su obožavali Perzijanci i Rimljani, koji su je predstavili Britancima, da bi je oni dalje proširili po gotovo čitavom svijetu.

Prema budističkoj legendi drvo višnje ponudilo je svoje plodove Mayi, Budinoj majci, da bude zdrava i sita tijekom trudnoće.

Advertisement

Legenda ima temelja, jer višnja njeguje čitav organizam i daje osjećaj sitosti.

Koja su ljekovita svojstva višnje?

Višnje su poznate po svojim brojnim ljekovitim svojstvima te svojem antioksidativnom djelovanju. Plodovi višnje obiluju vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima poput kalija, magnezija, željezom i vlaknima.

Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin.

Jaka protuupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje bolova kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja imaju isti učinak na oslobađanje od bolova kao aspirin ili ibuprofen.

Advertisement