Visok krvni tlak – Zovu ga tihim ubojicom, jer simptomi se rijetko primjete, tek kad nastupe komplikacije

Visoki krvni tlak pogađa poslije tridesete, a neznatno je češći kod žena nego u muškaraca. Zovu ga tihim ubojicom, jer simptomi se rijetko primjete, tek kad nastupe komplikacije.

Ovo je jedan od najčešćih kardiovaskularnih oboljenja.

Kontrolom niza čimbenika, od kojih su najvažniji prehrana, održavanje težine, smanjenje stresa, mogu znatno smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka.

Ako se visoki tlak ne liječi, može dovesti doc srčanog napada, kapi, bolesti bubrega i ateroskleroze.

Najpoznatiji mineral koji daje čvrstoću zubima i kostima je kalcij. No osim toga sve više na važnosti dobiva i kao mineral koji snižava krvni tlak. Više istraživanja pokazalo je da dopune kalcija mogu pomoći pri snižavanju krvnog tlaka kod nekih ljudi s povišenim tlakom.

Kalij je snažno sredstvo protiv visokog krvnog tlaka, a taj je mineral član grupe hranjivih tvari zvanih elektroliti. Oni reguliraju ravnotežu tekućine u tijelu, reguliraju otkucaje srca, a također i kontroliraju električne impulse koje stvaraju živci i mišićne stanice.

Magnezij također može sniziti povišeni krvni tlak, a namirnice bogate ovim mineralima su špinat, prokulice, zeleni grašak, kaša od žira, riba, obrano mlijeko i orasi.