Vitaminima smirite istegnuće mišića

Istegnuće mišića je jedna od najčešćih ozlijeda ljudi koji se profesionalno ili rekreativno bave sportom i vježbanjem. Ovoj ozljedi skloni su najviše oni koji se prije neke sportske aktivnosti ne zagriju dovoljno dobro. Za ovakav tip ozljede najvažnije je stavljanje leda na natečeno područje, odmaranje mišića i podizanje ozlijeđenog uda.

Uz pomoć vitamina možete zaliječiti istegnuće mišića.

Nakon te prvotne sanacije mjesta ozljede, drugi dio posla obavit će samo tijelo, odnosno stanice, a njima je potrebno ‘gorivo’ kako bi što prije i uspješnije povratili mišić u prijašnje stanje i uklonili tegobe.

Jedno od tih goriva su i vitamini. Bioflavonoidi su spojevi koji se nalaze u grožđu, luku, crvenoj paprici i agrumima, a zajedno s vitaminom C, enzimima i hranjivim tvarima pomažu očvrsnuti stijenke kapilara.

Vježbanjem dovodi do umaranja, pa tijelo mora unijeti više kisika. Udisanje više kisika dovodi do stvaranja više slobodnih radikala koji su štetni i mogu stvoriti probleme stanicama. No vitamin E je jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidansa, a pomaže u spriječavanju nekih oštećenja izazvanih vježbanjem.