Voćem protiv gripe – Voće u sebi ima elemente koji se jako dobro bore protiv gripe i prehlade

Sezona prehlada i gripe polako je počela. Zdrave namirnice su naš jedini preventivni saveznik. Voće je uvijek dobro, a posebno ako vas je uhvatila gripa.

Uz pomoć voća, i vitamina se jako dobro može liječiti gripa…

Advertisement

Bez obzira koje voće koristite, ono će vam pomoći da se izborite protiv gripe i prehlade. Naime, u voću pronalazimo sve potrebne elemente koje naš organizam treba da se izbori protiv takvih vrsta oboljenja.

Tako, samo jedna jabuka u sebi sadrži 1500mg C vitamina, koji je najjači zaštitni, prirodni antioksidant. Osim toga, jabuke sadrže i flavonoide koji čuvaju zdravlje našeg srca i krvnih sudova, te sprječavaju nastanak tumorskih bolesti.

Advertisement

Banane su izuzetno bogate vitaminom B6, koji pomaže kod smanjenja umora, stresa, depresije, kao i problema sa nesanicom. Sadrže i minerale magnezij i kalcij koji su zaduženi za jačanje naših kostiju i mišića, kao i za prevenciju povišenog krvnog pritiska. Kombinacija pektina i škroba koju nalazimo u bananama, zbog velike količine složenih ugljikohidrata, osigurava dugotrajnu energiju i osjećaj sitosti.

Ukoliko volite grejp, neka se što češće nađe na vašem jelovniku ovih dana. Ovo voće obiluje vitaminom C, kao i limonoidima, prirodnim supstancama koje smanjuju razinu štetnog kolesterola u našoj krvi. Grejp sadrži veoma malo kalorija, ali je bogat mineralom kalijem i enzimima koji potiču zdravu razgradnju masnoća u našem organizmu.

Advertisement