Vrijeme je alergija – pročitajte malo na tu temu i naučite se zaštititi

U svijetu milijuni ljudi pate od različitih vrsta alergija. Alergija je zapravo odgovor tijela na inače bezopasne tvari poput polena, prašine, neke vrste hrane, lijekova, kozmetičkih preparata, dima, plijesni i slično.

Uz farmaceutske pripravke koji smiruju alergije i vraćaju tijelo u normalu, mogu se koristiti i razni dodaci, posebice vitamini.

Kvercetin je vitamin iz skupine bioflavonoida, a stabilizira membranu stanica sprječavajući je da izbaci svoje zalihe serotonina u okolnu krv i tijelo. Vitamin je prisutan u ljutiki, tikvicama, prokulicama, žutom i crvenom luku. Posebno je učinkovit kad se daje zajedno s bromelinom, enzimom iz svježih jabuka koji ima jako protuupalno djelovanje.

Vitamin C je prirodna obrana tijela od prekomjernog lučenja histamina, a alergije koje uzrokuju oslobađanje histamina povećavaju potrebu za vitaminom C. Vitamin C nalazi se u raznom voću i povrću.

B-kompleks olakšava simptome peludne groznice, a zajedno s vitaminom C pomaže tijelu proizvoditi vlastitu prirodnu protuupalnu tvar kortizon.