Začepljenje pluća ili plućna embolija – Što je i kako se liječi uz pomoć dijetalne ishrane?

Kao u slučaju infarkta srčanog mišića, otkinuti tromb iz širih krvnih sudova može, nošen krvnom strujom, dospjeti u neki ogranak plućne kucavice.

Tada se u plućnoj krvnoj žili kucavici stvori krvno ognjište, veliko kao lješnjak, a može se protegnuti i na cio plućni režanj.

Ako takav čep (tromb) sadrži i zaraznih tvari, stvaraju se žarišta napunjena gnojem. U pluća mogu dospjeti ne samo talozi krvi (krvne tekućine) nego i mast.

Začepljenja mašću nisu baš rijetka. Nastaju kao posljedica slomljenih kostiju, za jakog prignječenja potkožnog masnog tkiva ili poslije operacije na kostima. Iz koštane moždine mast ulazi u otvorene krvne sudove te, nošena krvnom strujom, dospijeva u pluća.

Svako začepljenje pluća može biti smrtonosno, osobito ako je veći dio pluća zatvoren. Začepljenje glavne plućne kucavice može odmah izazvan smrt, takozvanu smrtnu kap. Uzrok čestim smrtnim slučajevima nastaje kad bolesnici, nakon uspješne operacije, kad je već i rana zacijelila, ustaju i misle da su ozdravili. Začepi li se manji krvni sud, naglo se javlja nestašica daha i probadajuća bol, a izbaci se i nešto krvi na usta.

Liječenje plućne embolije moguće je pravilnom prehranom

Liječenje se sastoji u dijetalnoj ishrani i umjerenom životu. Umjesto vode potrebno je piti slab čaj pripremljen od jednako pomiješanih količina vrbove kore i lincure. Dopušteni su svi svježe ocijeđeni voćni sokovi bez zaslađivanja i uz dodatak 1 srednje žlice svježe ocijeđena limunovog soka.

Iz jelovnika izbaciti zaprške, konzervirane prerađevine, jaku hranu i masti životinjskog porijekla. Odbaciti, također, cigarete, alkohol i crnu kavu. Vrijeme provoditi na prozračenom mjestu i što više ležeći.