Zadah iz usta i naslage na jeziku

Zadah iz usta jako je neugodna pojava, kako za osobu sa lošim zadahom tako i za osobe u blizini.

Prvo što trebate uraditi, kada se želite izboriti sa ovim problemom je ustanoviti otkuda potječe zadah.

Advertisement

Kada ste saznali uzrok, onda ga možete i liječiti. Uzroci lošeg zadaha mogu biti različiti, pa ga povezujemo sa lošim zubima koji se mogu popraviti, čirevima u usnoj šupljini, upalom krajnika, cijeđenjem iz sinusa, ali krivac može biti i loš želudac s premalo želučane kiseline ili opstipacija.

Kod posljednjeg spomenutog uzroka lošeg zadaha, prije svega treba liječiti neurednu probavu.

U slučaju da se radi o čirevima u usnoj šupljini, valja grgljati s toplim čajem od broćike, a u slučaju upale krajnika dobro je grgljati s kaduljinim. Ako se pak radi o cijeđenju iz sinusa, tu nam pomaže inhaliranje kroz nos s mlakim kaduljinim čajem.

Advertisement

U slučaju lošeg zadaha iz usta, često nam može pomoći nekoliko kapljica ulja od borovnice dodanih u čašu mlake vode koju polako popijemo gutljaj po gutljaj.

Žvakanje sjemenki kopra također može ukloniti loš miris iz usta. Pelinov čaj je odlično sredstvo kod debelih naslaga na jeziku i neugodnog zadaha iz usta. Široko rašireno mišljenje ‘Pelin je zdrav i nikada ne može štetiti’ ni u kojem slučaju nije točno. S pelinom moramo oprezno postupati. Zbog toga na jednu šalicu vode stavljamo samo pola čajne žličice pelina. Još o pelinu pročitajte na linku.

Advertisement