Započnite dan sa čašom limunade – Zbog čega?

Limunada je dobro poznati napitak koji svi vole. Neki ga piju zaslađenog, neki ne, pa opet imamo osobe koje limunadu vole dobro rashlađenu dok drugi ovaj napitak piju topao.

Naime, mlaka voda s limunom je savršen jutarnji napitak, jer pomaže probavnom sistemu da lakše ukloni toksine iz tijela, sprečavajući opstipaciju i proljev.

Čaša soka od limuna je super dijetalni napitak jer u toj čaši možemo pronaći svega 25 kalorija, dok je sadržaj čaše bogat izvor hranljivih materija poput kalcija, kalija, vitamina C i vlakana pektina. Također, limunada ima ljekovita i antibakterijska svojstva a u sebi sadrži tragove željeza i vitamina A.

Limun pomaže u održavanju imunološkog sistema i štiti vas od infekcija. Nevjerojatan je antiseptik, a limeta, zbog svoje visoke razine kalija, čini čuda ljudima koji imaju problema sa srcem.

Svako jutro započnite čašom limunade jer je pektin u limunu jako koristan za zdravlje debelog crijeva. On održava optimalnu razinu pH vrijednosti organizma, a konzumiranje vode s limunom u rano jutro pomaže kod izbacivanja toksina iz tijela.

Limunada poboljšava probavu i podstiče proizvodnju žuči, idealan je izvor limunske kiseline, kalija, kalcija, fosfora i magnezija. Sprečava razmnožavanje patogenih bakterija koje uzrokuju infekcije i bolesti. Pomaže kod smanjenja bolova i upala u zglobovima i koljenima. Pomaže u otklanjanju simptoma prehlade, a kalij iz limuna hrani mozak i živčane stanice. Limunada jača jetru pružajući energiju jetrenim enzimima, te potpomaže u održavanju ravnoteže razine kalcija i kisika u jetri. Sprječava nastanak bora i akni, te pomaže u održavanju zdravlja očiju.

Veliki je spektar pozitivnih učinaka limuna na vaše zdravlje, međutim važno je imati na umu da sok od limuna, kada dolazi direktno u kontakt sa zubima, može uništiti zubnu gleđ. Dakle, nakon konzumacije temeljno isperite usta!